• Kategorie
  • Parametry
  • Brytfanny

Do potraw, które potrzebują odpowiednio długiego czasu i są szczególnie wymagające warto zastosować specjalne naczynie - brytfannę. Brytfanna składa się z dwóch części. Do tej dolnej wrzucamy posiekane warzywa, wlewamy sos i wkładamy mięso. Górna część to pokrywa, która niekiedy może stanowić również płytsze naczynie nadające się na kuchenkę. Brytfanna może być często wkładana do piekarnika, by lepiej przygotować konkretną potrawę. W brytfance możemy przygotowywać zarówno całe dania, jak i dodatki do nich. Do brytfanny bowiem możemy wrzucić grubo posiekane warzywa, wcześniej krótko podgotowane ziemniaki oraz odpowiednio przyprawione piersi z kurczaka. Następnie brytfankę można umieścić na kuchence lub w piekarniku o odpowiedniej temperaturze. W ten sposób możemy uzyskać gotowe danie dla większej ilości osób, bez użycia innych naczyń.

Brytfankę możemy dopasować do swojego rodzaju kuchenki (indukcyjna, elektryczna, gazowa i inne). Dobra firma może także zagwarantować nam nienagrzewające się uchwyty oraz transgeniczne dno, po którym temperatura rozprowadza się z taką samą szybkością. Zalet przygotowania potraw w brytfannie jest wiele. Nie dość, że oszczędzamy czas i energię przygotowując obiad dla całej rodziny. Jest wszechstronna - powala na gotowanie, pieczenie i duszenie, nie wymaga tez używania dużej ilości tłuszczu. Dania przygotowane w brytfannie są soczyste i kruche, zachowują witaminy i wartości odżywcze. Brytfanna utrzymuje też dość długo ciepło dania.

Brytfanny mogą zostać wykonane ze stali nierdzewnej, porcelany, żeliwa lub grubego szkła. Każda z nich jest odpowiednio wytrzymała. Każda z nich ma też swoje wady i zalety. Brytfanna ceramiczna dobrze zapobiega przywieraniu potraw do naczynia. Dzięki temu nie ma potrzeby wykorzystywania dużych ilości tłuszczu w czasie pieczenia. Ceramiczny materiał jest ekologiczny, ponieważ pod wpływem ciepła nie wydziela żadnych związków chemicznych. Jest zatem bezpieczny zarówno dla człowieka, jak i dla środowiska. Brytfanny ceramiczne będą odpowiednim wyborem dla alergików, mogą jednak ulec pęknięciu lub rozbiciu. Brytfanna ze stali nierdzewnej jest wytrzymała i bezpieczna w kontakcie z żywnością. Jest odporna na działanie kwasów zawartych w przygotowanych potrawach i łatwa w czyszczeniu. Ma jednak mniej atrakcyjny wygląd i należy używać do nich odpowiednich przyborów kuchennych. Brytfanna szklana, czyli żaroodporna nie wchodzi w reakcje chemiczne z przygotowywaną żywnością. Jest odporna na wysokie i niskie temperatury, nie chłonie zapachów i nie odbarwia się. Jest też antyalergiczna i antybakteryjna. Może jednak się wyszczerbiać i jest dość ciężka. Brytfanna  żeliwna będzie inwestycją na długie lata. Żeliwo równomiernie rozprowadzają i bardzo długo utrzymują ciepło. Dzięki temu potrawy są dobrze usmażone, zapieczone lub podduszone. Jest jednak ciężka i niekomfortowa w noszeniu.

Nowoczesną brytfanną będzie z pewnością ta wykonana z silikonu. Silikon zdobył taką popularność, że z pewnością chociaż jedna rzecz w naszej kuchni jest wykonana właśnie z tego materiału. Taka brytfanna silikonowa  będzie odporna na wysokie i niskie temperatury, nie wydziela szkodliwych substancji, jest także lekka i wygodna w noszeniu, jednak będzie podatna na odkształcenia. Jaka brytfanna najlepiej sprawdzi się w kuchni? Każda z nich ma swoje wady i zalety. Pomyślmy o tym, co będziemy najczęściej w niej przyrządzać, przyjrzyjmy się wszystkim plusom i minusom i wybierzmy tę odpowiednią dla siebie brytfannę.