
-
Strefa klienta
-
Koszyk ( 0 )
- KOŁDRY
- POŚCIELE
- PODUSZKI
- NARZUTY
- RĘCZNIKI
-
KUCHNIA
- Przybory kuchenne
- Deski do krojenia
- Młynki do przypraw
- Blachy i formy do pieczenia
- Praski i wyciskacze
- Akcesoria barmańskie
- Akcesoria silikonowe
- Maszynki do makaronu
- Moździerze
- Tarki i szatkownice
- Wagi kuchenne
- Kosze na śmieci
- Nadziewarki i maszynki do mięsa
- Wyciskarki do owoców
- Adaptery indukcyjne
- Akcesoria grillowe
- FIRANY
- EKSPRESY
-
KONTAKT
- FIRANY # TKANINY # OBRUSY
- POŚCIELE # KOŁDRY # MATERACE # PASMANTERIA # ŚWIECZKI ZAPACHOWE
- GARNITURY # KARNISZE # ROLETY # ZASTAWA STOŁOWA
- ZABAWKI # TOY-PLANET
- UBRANKA DLA DZIECI - SKLEP 5.10.15.
- BIELIZNA # ABC BOBAS # HENDERSON
- PRALNIA EBS
- RTV-AGD ZABUDOWA # MAX KUCHNIA # MAX ELEKTRO # XIAOMI
- SALON KOMPUTEROWY VOBIS
- MONITORING OBIEKTÓW - SERWIS KOMPUTEROWY
-
-
-
DO STOŁU
Elegancko nakryty stół, to podstawa każdego przyjęcia. A przecież prędzej czy później każdy z nas stanie przed zadaniem przygotowania uroczystej kolacji. I co wtedy? Trzeba zacząć od ładnego obrusa. Należy mieć na uwadze jego kolor - najlepiej zdecydować się na odcienie bieli i szarości - są uniwersalne. Trzeba także pamiętać, by był on wyprasowany, czysty i równo rozłożony. Powinien zwisać ok. 25-30 cm poza brzegi stołu, idealnie jest gdy sięga siedzisk krzeseł.
Liczba sztućców i kieliszków, które powinny znaleźć się na stole, zależy od tego, ile potraw będzie serwowanych. Ładne szkło będzie znakomitą ozdobą stołu, a i warto zadbać o eleganckie sztućce. Aby osiągnąć zamierzony efekt, musimy pamiętać, że wszystkie elementy zastawy oraz dekoracji muszą do siebie pasować. Widelce po lewej, a noże po prawej – ostrzem odwrócone w stronę zastawy stołowej. Jeśli zamierzamy zaserwować naszym gościom zupę, miejsce łyżki jest przy nożu, po prawej stronie. Miseczka łyżeczki powinna być skierowana w lewo, a ząbki widelczyka - w prawo.
Warto zadbać o porcelanę, powinna być identyczna, a jeśli serwetka - to kolorystycznie dobrana, dla każdego biesiadnika taka sama. Serwetki zazwyczaj kładziemy na środku nakrycia, tak by biesiadnik od razu mógł rozłożyć ją na kolanach przed przystąpieniem do posiłku. W centrum miejsca przeznaczonego dla każdego gościa ustawiamy talerze. Jeżeli planujemy podawanie dania gorącego na półmiskach, pamiętajmy o talerzu do dania głównego, na nim możemy postawić talerz zakąskowy.
Pamiętajmy o tym, że gdy zadbamy o ładne dekoracje stołu, przyrządzone potrawy będą smaczniejsze.
-
Parametry
- Promocje
- Strefa okazji