• Kategorie
  • Parametry
  • DO STOŁU

Brak produktów do wyświetlenia

Elegancko nakryty stół, to podstawa każdego przyjęcia. A przecież prędzej czy później każdy z nas stanie przed zadaniem przygotowania uroczystej kolacji. I co wtedy? Trzeba zacząć od ładnego obrusa. Należy mieć na uwadze jego kolor - najlepiej zdecydować się na odcienie bieli i szarości - są uniwersalne. Trzeba także pamiętać, by był on wyprasowany, czysty i równo rozłożony. Powinien zwisać ok. 25-30 cm poza brzegi stołu, idealnie jest gdy sięga siedzisk krzeseł.

Liczba sztućców i kieliszków, które powinny znaleźć się na stole, zależy od tego, ile potraw będzie serwowanych. Ładne szkło będzie znakomitą ozdobą stołu, a i warto zadbać o eleganckie sztućce. Aby osiągnąć zamierzony efekt, musimy pamiętać, że wszystkie elementy zastawy oraz dekoracji muszą do siebie pasować. Widelce po lewej, a noże po prawej – ostrzem odwrócone w stronę zastawy stołowej. Jeśli zamierzamy zaserwować naszym gościom zupę, miejsce łyżki jest przy nożu, po prawej stronie. Miseczka łyżeczki powinna być skierowana w lewo, a ząbki widelczyka - w prawo.

Warto zadbać o porcelanę, powinna być identyczna, a jeśli serwetka - to kolorystycznie dobrana, dla każdego biesiadnika taka sama. Serwetki zazwyczaj kładziemy na środku nakrycia, tak by biesiadnik od razu mógł rozłożyć ją na kolanach przed przystąpieniem do posiłku. W centrum miejsca przeznaczonego dla każdego gościa ustawiamy talerze. Jeżeli planujemy podawanie dania gorącego na półmiskach, pamiętajmy o talerzu do dania głównego, na nim możemy postawić talerz zakąskowy.

Pamiętajmy o tym, że gdy zadbamy o ładne dekoracje stołu, przyrządzone potrawy będą smaczniejsze.