• Kategorie
  • Parametry
  • Ekspresy

Brak produktów do wyświetlenia

Jak parzyć kawę?

Ekspres przelewowy

Ekspres przelewowy to metoda na parzenie mocnej kawy sypanej. Zdecydowanie dobry wybór dla miłośników kawy, która od razu stawia na nogi. Zaparzona w ten sposób kawa jest co prawda łagodniejsza niż typowe espresso, ale w wyniku długiego kontaktu ziaren kawy z wodą ma większą zawartość kofeiny niż napar z ekspresu ciśnieniowego. W takim ekspresie nie ma dyszy do spieniania mleka, ale brak ten może być zastąpiony przez oddzielny spieniacz do mleka.

Ekspres ciśnieniowy

Automatyczne ekspresy do kawy wyposażone są we wbudowane młynki, dzięki którym kawa mielona jest bezpośrednio przed zaparzeniem, co pozytywnie wpływa na smak naparu w filiżance. To zdecydowanie jeden z najprostszych sposobów na przygotowanie smacznej, aromatycznej kawy. Podstawowe funkcje automatycznych ekspresów to espresso oraz kawa czarna, dodatkowo automaty mogą być wyposażone w zewnętrzną dyszę do spieniania mleka lub system auto cappuccino, który pozwala na przygotowanie specjałów kawowych takich jak latte czy cappuccino po naciśnięciu dosłownie jednego przycisku

Kawa po turecku w tygielku

Do zaparzenia kawy po turecku niezbędny będzie tygielek do kawy, czyli małe naczynie, które pomaga w wydobyciu niepowtarzalnego smaku i aromatu ziaren kawowca. Taki tygielek może być zarówno stalowy, jak i emaliowany.

Kawiarka ciśnieniowa

Parzenie kawy w ten włoski sposób pozwala wydobyć z niej wyjątkowy aromat. Z pewnością nieodzowna będzie tu klasyczna kawiarka. Urządzenie składa się z trzech głównych części: zbiornika na wodę i zaparzoną kawę, a także z sitka na zmieloną kawę. Taka kawiarka jest świetną alternatywą dla większego ekspresu ciśnieniowego i pozwala zaparzyć aromatyczną kawę.

Zaparzacz tłokowy

Zaparzacz tłokowy, inaczej french press, to szybki i wyjątkowo prosty sposób na to jak zaparzyć dobrą kawę sypaną i to bez żadnych fusów. Kawa nie będzie miała tak samo głębokiego aromatu, jak ta parzona w kawiarce czy w ekspresie, ale szybkość i łatwość parzenia zmielonych ziaren kawowca to zdecydowanie zalety french pressów.

Wybrany przez Ciebie gatunek kawy, ale i sposoby jej parzenia wpływają na ostateczny smak kawowego napoju, który to przecież zależy od Twoich preferencji. Możesz dodać do niego łyżeczkę cukru, a wierzch udekorować spienionym mlekiem. Zamiast zwykłej zalewajki wybierz jedną z metod, poświęć trochę czasu na mały rytuał zaparzania i ciesz się swoją najlepszą kawą.