• Kategorie
  • Parametry
  • GARNKI

Nowe technologie naczyń sprawiają, że jakość potraw jest dużo lepsza, a my mamy szansę jeść zdrowiej i smaczniej. Podstawowym kryterium wyboru garnków powinien być materiał, z którego są wykonane: to od niego zależy, czy gotowanie będzie proste i efektywne czy żmudne i uciążliwe. W ofercie producentów możemy znaleźć:

- garnki aluminiowe

- garnki stalowe

- garnki miedziane

- garnki żeliwne

- garnki szklane

Materiał, z którego wykonany jest garnek, jest równie istotny, jak powłoka, którą jest pokryty: to ona ma bezpośredni kontakt z jedzeniem, które przygotowujemy w naczyniu.

Powłoki garnków wykonuje się najczęściej z materiałów, takich jak: emalia, teflon, tytan, ceramika.

Kupując garnki warto jest zwrócić uwagę na wielkość i kształt naczynia. Prosty kształt ułatwia równomierne gotowanie, zaś kształt baryłki sprawia, że potrawy gotują się szybciej. Warto też zapamiętać zasadę, że dobry garnek, to ciężki garnek. A te najlepsze mają grube dno.

Pokrywki to też rzecz istotna. Oczywistym wyborem zdaje się być przezroczysta pokrywa szklana, która ułatwia obserwowanie procesu gotowania, ale warto przyjrzeć się zaletom pokryw stalowych i żeliwnych: dużo lepiej radzą sobie ze skraplaniem pary, dzięki czemu przyspieszają proces gotowania. Poza tym, po upuszczeniu na podłogę, nie stłuką się tak jak szklana odpowiedniczka.

Rączki garnka istotne są dla naszego bezpieczeństwa. Najlepsze materiały zabezpieczające rączki przed nagrzaniem to: bakelit, silikon, aluminium i stal. Dzięki nim garnek nadaje się do użycia także w piekarniku. Dobre rączki i uchwyty powinny być ergonomiczne, wyprofilowane tak, żeby łatwo było je chwycić, a niebezpieczeństwo wyślizgnięcia garnka zostało ograniczone do minimum.

Kupując garnki dopasujmy je do swoich potrzeb. Pamiętajmy, że w domu warto mieć kilka garnków różnej wielkościgotowanie w zbyt małych naczyniach jest uciążliwe, a w zbyt dużych – nieekonomiczne.