• Kategorie
  • Parametry
  • Garnki pojedyncze

Stosowane są od pokoleń i za każdym razem powinny być starannie wybierane. Jednak ich zakup nie jest prostą sprawą, ponieważ trzeba uwzględnić ich przeznaczenie do konkretnych potraw, dopasować wielkość do naszych potrzeb i do kuchenki na jakiej będą one używane. Pojedyncze garnki i rondelki - wybór ich staje się niezwykle trudny. Często zastanawiamy się, jaki garnek użyć do przygotowania konkretnej potrawy. Te tradycyjne używane są do gotowania zup, czy duszenia mięsa lub warzyw. Znajdziemy je w różnych pojemnościach, z różną powłoką i grubością dna. Z kolei rondle są mniejsze od klasycznych garnków i mają jedną rączkę zamiast dwóch uchwytów. Z reguły służą do podgrzewania, choć czasami gotuje się w nich niewielkie produkty.

Jedną z najważniejszych kwestii podczas ich zakupu jest materiał, z którego są wykonane. Najbardziej popularne z nich są garnki ze stali nierdzewnej. Odporne na korozję, dobrze radzą sobie z wysokimi i niskimi temperaturami. Są łatwe w utrzymaniu czystości, odporne na zarysowania, kwasy żywnościowe i detergenty. Ich wadą jest to, ze wolno się nagrzewają, żywność w nich przechowywana może nabrać metalicznego posmaku, mogą też zawierać związki uczulające. Garnki emaliowane występują w wielu kolorach i są bezpieczne dla środowiska. Jednak potrawy łatwo w nich przywierają, łatwo je zniszczyć, a emalia może odpryskiwać, co powoduje, że są niezdatne do użytku. Garnki ceramiczne długo utrzymują ciepło, występują w bogatej kolorystyce i kształtach i są odpowiednie dla alergików. Łatwo je jednak zniszczyć, nie wytrzymują zbyt wysokiej temperatury, a w swoim składzie mogą zawierać kadm i ołów.

Garnki żeliwne są ciężkie, na co ma wpływ wykorzystanie wysokowęglowych stopów żelaza i węgla. To zresztą gwarant wysokiej odporności na potencjalne uderzenia czy upadki. Taki garnek idealnie sprawdzi się w przypadku smażenia, duszenia bądź pieczenia mięsa oraz warzyw. Nagrzewają się niezwykle długo, ale doskonale akumulują temperaturę. Ale są ciężkie, długo się nagrzewają i z czasem mogą rdzewieć. Wymagają też specjalnej pielęgnacji. Garnki aluminiowe doskonale przewodzą ciepło, są lekkie i równomiernie rozprowadzają temperaturę. Żywność do nich nie przywiera, nie wchodzą w żadne reakcje chemiczne i są niedrogie. Są jednak mało odporne na uszkodzenia i krótko trzymają ciepło.

Są jeszcze garnki szklane - odporne na wysokie temperatury, nie uczulają i nie wchodzą w reakcje chemiczne. Można je jednak łatwo uszkodzić i dość krótko trzymają ciepło. Za to garnki miedziane doceniane przez szefów kuchni z całego świata, doskonale rozprowadzają ciepło, długo utrzymują wysoką temperaturę i trudno je uszkodzić, ale ich cena jest znacznie wyższa od ich odpowiedników. Już wiele lat temu przyjęło się, że im garnek cięższy, tym lepszy. To oczywiście nie jest żadna reguła, ale w wielu przypadkach jest tak w istocie. Dno garnka ma szczególne znaczenie dla korzystania z płyty indukcyjnej. W tym przypadku produkt musi mieć płaskie dno, które zostało wykonane ze ściśle określonego materiału i dodatkowo pokryte właściwą powłoką. W prosty sposób możemy sprawdzić, czy garnek będzie właściwie obsługiwany przez płytę indukcyjną, gdy przyłożymy do niego magnes. i zostanie on przyciągnięty, będzie to oznaczało że nadaje się on do gotowania na płycie.

Często zastanawiamy się nad możliwością zakupu całego kompletu garnków lub pojedynczych egzemplarzy. Każda z tych opcji ma swoje zalety i wady. W przypadku kompletu jesteśmy w stanie zaoszczędzić więcej niż kupując poszczególne modele. Z drugiej jednak strony często komplety są zbyt duże i zawierają garnki, które nie będą nam potrzebne. Kupowanie całego zestawu uwarunkowane jest też wielkością rodziny i tym, jak często gotujemy i wykorzystujemy dane modele.