• Kategorie
  • Szukaj
  • Noże pojedyńcze

Nóż w kuchni zawsze jest niezbędny. Noże do smarowania, krojenia mięsa, pieczywa, krojenia i obierania warzyw, można wymieniać bez końca. Jednym słowem nóż jest na wagę złota. Noże, obieraki, nożyki, tasaki - wszystkie potrzebne w kulinarnych wyzwaniach. Odpowiednio dobrany nóż to połowa sukcesu. W kuchni posiadamy ich wiele, ale nigdy za dużo, bo posługujemy się nimi nieskończoną ilość razy razy. To właśnie one pozwalają nam szatkować, filetować, obierać, porcjować, kroić. Najlepszy nóż wykonany jest z jednego kawałka stali, musi być wygodny i odpowiednio wyważony. Jego ostrze musi być twarde i nie może się giąć, a jego rękojeść powinna być antypoślizgowa. Dobre noże wymagają także pielęgnacji - nie myjemy ich w zmywarkach, nie wkładamy do szuflady z innymi akcesoriami i używamy drewnianych desek do krojenia. Zadbane i ostrzone, z pewnością się nam odwdzięczą i posłużą przez długie lata.