• Kategorie
  • Parametry
  • KAWA

Trudno jest wyobrazić sobie dzień bez zapachu świeżej i pysznej kawy. Ale rynek kaw jest bardzo zróżnicowany. Bariści nie mają wątpliwości, najlepszą kawą jest kawa ziarnista, którą mielimy tuż przed jej parzeniem. Spośród głównych gatunków kaw, które uprawia się na świecie, należy z pewnością wymienić Robustę, Arabicę i Libericę. Robusta to gatunek o intensywnym, mocno wyczuwalnym smaku. Niektóre odmiany mogą smakować wręcz korzennie. Robusta ma więcej kofeiny niż Arabika i dla większości kawoszy jest po prostu zbyt charakterystyczna w smaku. Arabica to z kolei gatunek kawy uważany za najszlachetniejszy. Jej ziarna wyglądają bardzo ładnie, a napar jest delikatny w smaku - czasem kakaowy, a czasem lekko orzechowy. Liberica to gatunek najmniej aromatyczny, ale jego zaletą jest większy plon i odporność na szkodniki. Uprawia się ją na Madagaskarze, w Cejlonie, na Jawie i w Afryce.

Oczywiście najlepiej kupować jest kawę ziarnistą. Mamy wtedy pewność, że wiemy, co pijemy. Na dodatek taka kawa jest świeża i pachnie zupełnie inaczej niż kawa mielona, która mogła długo leżeć. Istotny jest też sposób mielenia. Zależy on od sposobu, w jaki chcemy parzyć kawę. Jeżeli robimy to w ekspresie przelewowym lub lubimy kawę parzona po turecku - to ziarna powinny być drobno zielone. Używając kawiarki, to przemiał może być grubszy. Niezwykle ważne jest też przechowywanie kawy. Nie powinna być ona przechowywana w wilgotnym środowisku, ani z dostępem do promieni słonecznych. Najlepiej przechowywać ją w szklanych pojemnikach, hermetycznie zamkniętą.

Idealnej kawy dla siebie nie znajdziemy od razu. Musimy szukać i próbować różnych kaw, tak by wreszcie wyrobić sobie na ich temat opinię. Wraz ze spadkiem temperatury kawy, w miarę jej studzenia, kawa otwiera się, wydobywając z siebie wspaniałe aromaty i smaki. Dobrej jakości kawa zaskakuje od samego początku, gdy jest jeszcze gorąca, ale już wtedy możemy wyczuwać jej podstawowe smaki. Później robi się coraz głębsza, smaczniejsza aż do momentu jej ostudzenia.