• Czajniki tradycyjne

  • Parametry

Wyposażając kuchnię w garnki, patelnie i inne akcesoria, bierzemy pod uwagę różne aspekty: styl kuchni, kolorystykę czy zwykłą ergonomię. Gdy decydujemy się na czajnik tradycyjny, istotne jest też bezpieczeństwo użytkowania. Czajnik z gwizdkiem wzbudza w nas wiele sentymentów. To czajnik, który był z nami przez cały okres dzieciństwa. Wykonany zazwyczaj ze stali nierdzewnej lub emaliowanej ma również wiele walorów estetycznych. Ten emaliowany jest jednak narażony na odpryśnięcia i obtłuczenia, a wtedy łatwo o korozję. Czajnik ze stali nierdzewnej jest raczej niezniszczalny. Czajnik tradycyjny w większości modeli jest już przystosowany do użytkowania na kuchenkach indukcyjnych, to duże ułatwienie, gdy będziemy zmieniać rodzaj kuchenki. Uchwyt czajnik powinien być wykonany z materiału, który się nie nagrzewa. Z kolei gwizdek powinien otwierać się przyciskiem, bo ten zdejmowany, może łatwo nas poparzyć parą. Warto też dopasować pojemność czajnika do naszych potrzeb, bo występuje on w wielu rozmiarach.