• Czajniki elektryczne

  • Parametry

Czajnik elektryczny to chyba jeden z najczęściej używanych sprzętów kuchennych. Wodę gotujemy w nim przynajmniej kilka razy dziennie, powinno być więc to urządzenie funkcjonalne i stanowić dekoracyjne dopełnienie całego wnętrza. Do wyboru mamy czajniki ze sali nierdzewnej, szkła, tworzywa sztucznego, jak również czajniki ceramiczne. Każdy z nich ma swoje zalety, a wybór zależy od preferencji użytkownika. Kupując czajnik elektryczny, warto zwrócić uwagę na kilka jego parametrów. Pojemność czajnika powinna być uzależniona od tego, ile osób będzie z niego korzystało. Nie warto bowiem dla jednej osoby kupować większego czajnika, bo większa pojemność, to większe zużycie prądu. Istotne znaczenie ma też rodzaj grzałki - płytowa lub spiralna. Ta druga jest cichsza i tańsza, ale wymusza większą ilość wody, bo trzeba ją pokryć w całości. Większość czajników ma grzałkę płytową, której nie musimy pokrywać wodą i można dzięki temu gotować mniejszą ilość wody. I wreszcie moc grzałki. Zakres mocy waha się od 200 do nawet 3100 W. Co ważne, większa moc pozwala na szybsze gotowanie wody, a także wpływa na wzrost zużycia energii. Warto zwrócić uwagę także na rodzaj zastosowanego w czajniku filtra. Podstawową i najtańszą wersją są filtry wykonane z siateczki nylonowej. Nieco droższe, ale przy tym także skuteczniejsze, są filtry ze stali szlachetnej oraz węglowe.