Silikonowe akcesoria kuchenne na dobre zagościły w naszych domach. Jednak czy na pewno warto je kupić? Czy są bezpieczne dla zdrowia, bo z prawdziwym impetem wkraczają do naszych kuchni i jest ich coraz więcej. To może weźmiemy je pod lupę?

Kuchnia pełna gadżetów

W nowoczesnych kuchniach pełno jest różnych gadżetów, które przydają się w każdej sytuacji. Gdy kuchnia jest w neutralnym kolorze, kolorowe akcesoria będą zawsze cieszyły oko. Tworzywa sztuczne pojawiły się wraz z technologicznym rozwojem i są bardzo praktyczne. Szczególnie dotyczy to silikonu, który z powodzeniem zastępuje np. drewno i w przeciwieństwie do niego nie szkodzi mu wilgoć i łatwo go czyścić. Miłośnicy zdrowego stylu życia są jednak pełni obaw, że może mieć szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Nie bez wpływu pozostają wyniki badań, które pokazują, że różne tworzywa sztuczne wydzielają szkodliwe substancje np. pod wpływem wysokiej temperatury. Starajmy się więc nie używać naczyń z tworzyw w kuchence mikrofalowej lub piekarniku, ale wyjątkiem jest tu silikon.

Silikon bezpieczny dla zdrowia

Naczynia i i akcesoria silikonowe są bardzo odporne na wysokie temperatury. Warto tu wspomnieć, że ich odporność sięga aż do 260 stopni C. Są także odporne w drugą stronę, co znaczy, że zniosą nawet -40 stopni C. Można więc w nich zapiekać i mrozić żywność i nic się z nimi nie będzie działo. Łatwo je czyścić i przechowywać, co jest nie bez znaczenia. Wiele osób twierdzi, że zmieniają smak, co nie jest prawdą! Silikon nie wchłania zapachów potraw i również nie oddaje swojego. Jest bardzo elastyczny, dzięki czemu nie porysuje żadnych powłok, nie nagrzewa się też pod wpływem wysokiej temperatury (stąd np. genialne łapki do piekarników). Dzięki temu, że nie wchłania wilgoci, nie sprzyja rozwojowi bakterii czy grzybów. A korzystając z drewna, musimy bardzo dbać, by nie pozostawało wilgotne.

Właściwości silikonu

Wiemy już, że jako materiał silikon doskonale sprawdza się w kuchni. Oprócz odporności na niskie i wysokie temperatury dobrze znosi nagłe skoki termiczne. Z powodzeniem więc możemy wyjąć rozgrzaną formę silikonową z piekarnika i włożyć ją do zamrażarki. Z pewnością nic się jej nie stanie. Silikonowe akcesoria stygną bardzo szybko. Po 2 minutach od wyjęcia z piekarnika, można dotykać go bez obaw o oparzenie. Doskonale przewodzi ciepło, dzięki czemu czas pieczenia można skrócić nawet o 10-20%. Nie zajmuje też wiele miejsca, bo można go zwinąć lub złożyć i po prostu schować. Do tego jest lekki i bardzo poręczny, a do jego powłoki nic nie przywiera. Wystarczy go umyć ciepła woda lub w zmywarce i gotowe. Nie jest jednak materiałem idealnym, bo nie radzi sobie z cięciami i rysami. Brak stabilności i sztywności też często jest uznawana za wadę.

Które akcesoria z silikonu warto mieć?

Jakie akcesoria z silikonu mogą ułatwić nam życie? Z pewnością durszlaki, cedzaki, zaparzacze do ziół i herbaty. Doskonałe są np. foremki do jajek, do omletów, silikonowe łapki, szpatułki, łopatki, pędzelki, czy foremki do lodów. Przydadzą się formy do pieczenia, stolnice, wałki, czy suszarki do naczyń, które łatwo złożyć i schować. Zanim jednak kupimy konkretny silikonowy produkt, warto zapoznać się z oznaczeniami na opakowaniu. Producent powinien umieścić piktogramy (lub informacje w innej formie) dotyczące przeznaczenia danego przedmiotu – np. że produkt może zostać dopuszczony do kontaktu z żywnością itd. Warto zwrócić również uwagę na kraj pochodzenia.