• Maselniczki

  • Parametry

Szklana, ceramiczna czy drewniana? A może stalowa? Maselniczka pełni w kuchni rolę praktyczną, ale również dekoracyjną. Podane w niej masło wygląda efektownie i smacznie, a dodatkowo higienicznie. Wybierając pojemnik do masła, warto wziąć pod uwagę jego rozmiar. Najlepszy będzie taka, która ma wymiar zbliżony do kostki masła. Wbrew utartym schematom, masło wcale nie musi być przechowywane w lodówce. Dzięki temu, że składa się głównie z pasteryzowanego tłuszczu i w niewielkiej części z wody, doskonale sobie poradzi w zamkniętej szczelnie maselniczce poza lodówką. Oczywiście w trakcie upałów, lepiej je tam zamknąć, ale poza okresem upałów możemy śmiało trzymać masło w szczelnej i ciemnej maselniczce. Ważnym jest by tlen i światło nie docierały do masła, dzięki czemu posłuży nam dłużej. Wśród maselniczek znajdziemy te o różnych kształtach, kolorach i wzorach. Wybór tej właściwej zależy tylko od indywidualnych upodobań.