• Kawiarki

  • Parametry

Przyjęło się sądzić, że bez dobrego ekspresu nie zaparzy się znakomitej kawy. Jednak dobry ekspres do kawy, to spory wydatek, który może nadszarpnąć niejedną kieszeń. Ale jak się okazuje, wcale nie trzeba wiele, by w zaciszu domowym cieszyć się smakiem i aromatem pysznej kawy. W takiej sytuacji sprawdzi się kawiarka, która za nie uszczupli budżetu i dostarczy nam filiżankę aromatycznego napoju. Zwany inaczej moką, kupresem, kafetierką, to nic innego jak ciśnieniowy czajniczek do parzenia kawy. Przygotowanie dobrej kawy w kawiarce jest dość proste i szybkie. Dobrej jakości kawiarka wykonana jest ze stali nierdzewnej lub z miedzi. Jeżeli używamy jej codziennie, warto zainwestować w porządnie wykonaną i raczej unikać tych z aluminium. Kawiarki występują w różnych wielkościach i tu wybór zależy od tego, jakiej pojemności potrzebujemy. Grubość zmielonego ziarna kawowego jest tu bardzo ważna. Kawa do kawiarki powinna być zmielona tak, aby przypominała grubo zmielony pieprz. Jeśli kawa będzie odpowiednio zmielona, wtedy proces jej zaparzania będzie dość sprawny, a strumień z dyszy będzie się sączyć miarowo i spokojnie. Z pewnością taki sposób zaparzania kawy wymaga trochę więcej pracy, niż wciśnięcie guzika w ekspresie, ale końcowy efekt jest tego wart.