• Tarki i szatkownice

  • Parametry

Gdy za oknem robi się smutno i szaro, niezwykłej przyjemności może dostarczyć słoiczek domowych warzyw, poszatkowanych latem. Do tego posłużą nam wszelkiego typu tarki i szatkownice, których wybór jest dość bogaty. Od tych najprostszych w formie, czyli płaskiej tarki zwanej heblem lub mandoliną, poprzez czworoboczne, okrągłe, z pojemnikiem lub bez. Wygodniejsze w użytkowaniu są szatkownice. Różnego rodzaju ostrza i nakładki sprawiają, że szatkownice mają zastosowanie wręcz wszechstronne – od pokrojenia jajka, przez różnej grubości frytki, po ultracienkie poszatkowanie kapusty. Dodatkowo proporcje zachowane przez szatkownice przekładają się na estetykę dania na talerzu. Półmisek równo pokrojonych plastrów, wyglądać będzie niezwykle zachęcająco. Ręczne urządzenia do szatkowania i tarcia warzyw zajmują niewiele miejsca w kuchni i są zazwyczaj bardzo proste w obsłudze.