• Kategorie
  • Parametry
  • Patelnie typu wok

Dla miłośników kuchni orientalnej, którzy chcą sobie stworzyć dobre warunki do przyrządzania orientalnych potraw, znakomicie sprawdzą się patelnie typu wok do przyrządzania potraw azjatyckich. To gadżety, dzięki którym można we własnym domu stworzyć wyszukane kompozycje smakowe i aromatyczne, a gotowanie na takiej patelni tylko z początku wydaje się trudne. Patelnie o stożkowatym kształcie mają zachować możliwie dużo wartości odżywczych i smakowych. W takiej patelni szybko i prosto przygotowuje się potrawy z makaronów, ryżu, mięsa, warzyw i wielu innych składników.

Woki można podzielić ze względu na rodzaj materiału, z którego został wykonany, ale mogą też mieć różny kształt. Mogą więc mieć „uszy" z obu stron patelni (tzw. wok kantoński), tylko jedną rączkę (wok pekiński, wok mandaryński) lub spłaszczone dno (wok pekiński) przystosowane do gotowania na współczesnych kuchniach.
Przy zakupie woka warto sprawdzić również wielkość patelni i jej głębokość. Te trzeba dobrać odpowiednio do posiadanej kuchni, standardowa średnica woka wynosi między 30 a 40 centymetrów, choć bez trudu kupić można takie, które przekraczają 60 centymetrów. To świetna propozycja dla tych, którzy gotują dla liczniejszej rodziny i tych, którzy lubią gotować dla większej liczby znajomych.

Zastosowanie takich patelni jest bardzo szerokie i służy nie tylko do dań azjatyckich. Można smażyć w nim konfitury, pączki albo faworki. Współczesne woki, specjalnie zaadaptowane do potrzeb sztuki kulinarnej Zachodu, wykonuje się z nowoczesnych materiałów. Pokrywa się je również powłokami nieprzywierającymi, a także dostosowuje do kuchenek indukcyjnych. Współczesne woki wykonuje się nadal z tradycyjnej stali węglowej, ale też stali nierdzewnej, żeliwa lub aluminium. Coraz częściej można też dostać produkty z powłoką nieprzywierającą typu teflon lub ceramiczną.