-
Strefa klienta
-
Koszyk ( 0 )
-
Sypialnia
-
Łazienka
-
Kuchnia i jadalnia
- Przybory kuchenne
- Deski do krojenia
- Młynki do przypraw
- Blachy i formy do pieczenia
- Praski i wyciskacze
- Akcesoria barmańskie
- Akcesoria silikonowe
- Maszynki do makaronu
- Moździerze
- Tarki i szatkownice
- Wagi kuchenne
- Kosze na śmieci
- Nadziewarki i maszynki do mięsa
- Wyciskarki do owoców
- Adaptery indukcyjne
- Akcesoria grillowe
- Grille i opiekacze
- Blendery
- Frytownice
- Tostery
- Miksery i roboty kuchenne
- Ekspresy
- Dekoracje stołu
- Dekoracje okna
- Dekoracje ścienne
- Dekoracje Świąteczne
- Świece zapachowe
-
Poduszki puchowe
- Parametry
Puch są to miękkie pióra piskląt oraz stanowi on podszycie piór u dorosłych ptaków. Jest bardzo delikatny i dzięki charakterystycznej strukturze ma bardzo dobre właściwości higroskopijne. Oznacza to, że bardzo dobrze absorbuje wilgoć, a jednocześnie zapewnia przewiewność.
Najbardziej pożądany, z uwagi na swoje właściwości jest surowiec pochodzący od gęsi. Zarówno puch, jak i pierze są zdecydowanie bardziej sprężyste, delikatne i miękkie niż surowiec pochodzący od kaczek. Gęsi puch i pierze są bardzo sprężyste, a ponadto zapewniają lepsze parametry w zakresie termoizolacji wsadu. Kacze pierze i puch są nieco twardsze, ale też tańsze.
Należy wskazać także jeszcze jeden rodzaj podziału, a mianowicie wyróżnić można pierze:
- darte – odznacza się wysoką sprężystością i lekkością
- cięte – jest twardsze i przez to gorzej sprawdza się jako wsad do poduszek
A jak je czyścimy?
Wypełnienie z puchu lub pierza jest bardzo podatne na działanie środków chemicznych oraz zmienność temperatur. Ponadto nie zaleca się stosowania ich oczyszczania w tradycyjnych pralkach, gdyż w wyniku wirowania wypełnienie może nadmiernie się zbić i stracić swoją puszystość. W przypadku wsadu ze 100-procentowego puchu może nawet dojść do zupełnej utraty właściwości, przez co wypełnienie staje się płaskie i twarde. Ponadto nieprawidłowe pranie i suszenie może doprowadzić do wydzielania się nieprzyjemnego zapachu, a nawet powstawania zarodników pleśni.
Właśnie dlatego warto oddać poduszki z puchu lub z pierza do specjalistycznego zakładu. Na miejscu z reguły rozdzielane jest poszycie i wypełnienie, a następnie prane osobno. Z uwagi na naturalny materiał i specyficzną strukturę wsad należy oczyścić z bakterii, mikroorganizmów oraz z tłuszczy. Suszy się go z wykorzystaniem ciepłych nadmuchów powietrza, ale bez wystawiania na ostre promienie słoneczne. Z reguły pióra i puch schną podczas ruchu obrotowego w wielkim bębnie, dzięki czemu nie tracą swojej sprężystości.
- Ostatnio oglądane produkty